les 1- vrijdag 16 september
De eerste les begon met een uitgebreide introductie van jenny van broeken. Dit duurde lang, maar was erg interssant, vooral de manier waarop haar werk mensen helpt vindt ik erg inspirerend en interessant.
vervolgens deden we een oefening zintuigelijke ervaring vs visuele observatie. Ik vond dit heerlijk. ik wist meteen dat ik midden in het atrium mijn ervaring wou schetsen. het regende buiten maar met dat hoge dak boven mijn hoofd bleef ik droog en kon ik alleen maar genieten van dat heerlijke geluid van vallende druppels. Ik ervoer een bepaalde veiligheid daar zittend op een blok. het was een fijn meditatieve teken sessie.
tot slot sloten we af met het kiezen van een handeling en een wandeling waart we deden aan het verkennen van deze handeling. Ik heb gekozen voor een gat graven in je tuin. Tijdens deze wandeling heb ik eigenhandig een kuil gegraven in de tuin van sint Joost en mijn vieze handen laten vast leggen omdat ik vieze handen en losse aardde associeerde met het graven van een kuil.
les 2- donderdag 22 september
in deze les hebben we geleerd wat over de betekenis van H.O.N.D. hoofdpersoon, obstakel, noodzaak en doel. De hoofdpersoon heeft een doel, dit doel is erg belangrijk. een noodzaak zo gezegd echter wordt dit verhinderd door een obstakel. tot zo ver HOND uitgelegd.
we keken een animatie en analyseerde deze op beeld. in het kort ging de animatie over een boef die vlucht voor de politie. hier in was de politie het obstakel, het doel het ontsnappen en het hoofdpersoon de boef. die conclusie trok ik vanuit een eerste weergave. Bij nader inzien waren er meerdere mogelijkheden rond deze rollen. Erg interessant om dit zo te analyseren.
na dit stukje theorie bespraken we onze beeld verzameling rond de in de vorige les gekozen handeling. wegens slechte planning en uitstelgedrag, en een beetje een overspoeling van het weer beginnen aan school was ik hier nog niet uitgebreid aan toegekomen. na het bespreken van het werk kwam ik ondanks dezen tegenslagen toch tot nieuwe inzichten vooral verhaal gericht.
het bespreken werd gevolgd door het bedenken van 30 obstakels die de actie zouden kunnen verhinderen. Dit was heel erg leuk om te doen. het was grappig om te zien hoe binnen de groep het bedenken van obstakels steeds makkelijker ging toen we bij mijn actie aankwamen had ik dan ook binnen 2 minuten 30 obstakels op papier.
les 3- woensdag 28 september
ik kwam iets later in de les maar ik was nog oprijd voor het kijken van de film missen door Jochem de vries. Het was interessant om de show don't tell techniek in de film te analyseren en met de klas te onderzoeken en bedenken wat er verteld werd met de beelden.
na de film bespraken wij opnieuw onze vorderingen in ons onderzoek rond de gekozen actie. Ik kan bij de actie een kuil in de tuin graven de herinnering aan twee verhalen uit vroegere kinder boeken maar niet los laten. dit is waarom ik maar met een prinses als hoofd personage in mijn hoofd blijf zitten maar ik vindt het lastig om de ideeën uit mijn hoofd te halen en aan het werk te gaan ook echt te doen. nu heb ik besloten voor een locatie een vriend te benaderen en enkele vrienden om hulp te vragen rond het concept van het kostuum drama dat eventueel zou kunnen ontstaan rond de prinses.
Eind werk one minute
Na de laatste les volgde een gesprek met Jenny. Hier in praten we over hoe mijn idee naar mijn gevoel praktisch niet meer uitgevoerd zou worden en hoe ik eigelijk iets meer iets met een persoonlijke boodschap wou maken. Toen kwam het concept van luisteren naar de aarde. Dit zou dan gefocust zijn op de klimaatcrisis.
de herfst vakantie brak aan en ik had nog niet gefilmd. Ik maakte een film van mezelf die een gat groef in de tuin. Ik stak mijn hoofd in het gat. Toen ik die avond begon over mijn project tegen mijn familie ontstond er een situatie waar ze niet wouden luisteren naar wat ik zei. Dat moment legde ik per toeval vast op camera. Uiteindelijk ben ik gaan werken met deze zekere melige avond en de irritatie die ik er stiekem ondervond.